Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Διατήρηση και κυκλοφορία μπάλας στον αγώνα

Ένα από τα μεγαλύτερα όπλα στην επιθετική τακτική μιας ομάδας, είναι η ικανότητα να διατηρεί τη μπάλα στην κατοχή της και να την κυκλοφορεί με ασφάλεια από παίκτη σε παίκτη με σκοπό να φτάσει στην αντίπαλη εστία.
Μεγάλες ποδοσφαιρικές δυνάμεις της Αγγλίας , όπως η MU βασίστηκε σε αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού για να πετύχει στην Ευρώπη, αλλάζοντας το κλασσικό βρετανικό στυλ που ήθελε μεγάλες πάσες προς την περιοχή και μονομαχίες στον αέρα.
Η κατοχή μπάλας ήταν ένα από τα στοιχεία του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου που εφάρμοσε τη δεκαετία του ’70 ο Άγιαξ και η Εθνική Ολλανδίας.
Η κατοχή της μπάλας είναι ένα μέσο απέναντι σε καλά οργανωμένες άμυνες και δεν είναι αυτοσκοπός. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο οι κορυφαίες ποδοσφαιρικές ομάδες προσπαθούν να υπερτερήσουν σε ποσοστά κατοχής της μπάλας από τους αντιπάλους τους. Μερικοί από τους λόγους:

Προετοιμασία της επίθεσης. Η διατήρηση της μπάλας στην κατοχή μιας ομάδας, έχει σαν στόχο να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για εκδήλωση μιας επίθεσης. Αυτός είναι ο αντικειμενικός σκοπός αυτής της μορφής παιχνιδιού.
Έλεγχος του ρυθμού του αγώνα. Η ικανότητα μιας ομάδας να αυξομειώνει το ρυθμό της ανάλογα με τις ανάγκες του αγώνα, «σκοτώνει» την αντίπαλη ομάδα. Με την κυκλοφορία της μπάλας δίνεται η δυνατότητα να επιβραδύνεται και να επιταχύνεται ο ρυθμός. Να γίνονται εκρηκτικά ξεσπάσματα προς την αντίπαλη εστία, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες.
Αποδιοργάνωση της αντίπαλης άμυνας. Στην αμυντική τακτική μιας ομάδας, κάθε παίκτης αποτελεί έναν συνδετικό κρίκο. Έτσι υπάρχει μια ισορροπία στις γραμμές. Με την κυκλοφορία της μπάλας προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ρήγμα σε μια πλευρά ή σε ένα σημείο της αντίπαλης άμυνας όπου θα εκδηλώσουμε την επίθεση.
Οικονομία στο τρέξιμο. Η ομάδα που έχει τη μπάλα στην κατοχή της απλώνει στο γήπεδο και αναγκάζει τους αντιπάλους να την κυνηγούν για να την πάρουν.
Η κατοχή μπάλας απαιτεί καλή τεχνική κατάρτιση, αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, δημιουργία και εκμετάλλευση κενών χώρων, συνεργασία, αλληλοκάλυψη και καθαρό μυαλό. Ο παίκτης πρέπει να αποφασίζει τι θα κάνει τη μπάλα πριν ακόμη την πάρει στα πόδια του. Και το βασικότερο: δεν ξεχνάει ότι η μπάλα πρέπει να φτάσει στην αντίπαλη περιοχή.



Αλλά και ο προπονητής θα πρέπει να διακρίνεται από ψυχραιμία, τόλμη και σιγουριά για αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού. Λάθη τεχνικά γίνονται και θα γίνονται, ο προπονητής όμως θα πρέπει να κρίνει αν η σκέψη είναι σωστή ή λάθος.
Η προπόνηση για την ικανότητα διατήρησης της μπάλας γίνεται πάντα με αγωνιστικό ρυθμό κάτι που σημαίνει ότι περιλαμβάνει τεχνικά, τακτικά στοιχεία καθώς και στοιχεία φυσικής κατάστασης. Πάντα όμως τα παιχνίδια αυτά πρέπει να έχουν στόχο να μεταφερθεί η μπάλα προς ένα συμπαίκτη, στον προπονητή, στον τερματοφύλακα, ή να περάσει μέσα από μια μικρή εστία, ή να στοχεύσει έναν ή περισσότερους κώνους, κλπ. Επίσης στα παιχνίδια αυτά δεν αγνοούνται οι βασικές αρχές τακτικής του επιθετικού παιχνιδιού.


Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται μια μορφή αγωνιστικού παιχνιδιού 8v8+1, όπου στόχος είναι η διατήρηση και η μεταφορά της μπάλας.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:
Κατά μήκος του μισού γηπέδου, οριοθετούμε δύο ζώνες μέσα στις οποίες βρίσκονται ένας παίκτης από κάθε ομάδα, έτσι ώστε να σχηματίζεται σχέση παιχνιδιού 8v8+1 ουδέτερος.
Κάθε ομάδα παίζει με περιορισμένο αριθμό επαφών και προσπαθεί να μεταφέρει τη μπάλα διαδοχικά και όσες περισσότερες φορές μπορεί και στα δύο στηρίγματα, ανεξάρτητα από την ομάδα που ανήκουν. Όταν όμως η μπάλα μεταφέρεται σε στήριγμα ομοίου χρώματος, τότε ο παίκτης που έδωσε τελευταίος την πάσα και το στήριγμα αλλάζουν θέσεις μεταξύ τους.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ: 7΄- 15΄ min
ΣΕΙΡΕΣ: 2-4
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ: 3΄- 5΄min

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΜΠΑΛΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΙΚΟ , ΟΤΙΣΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΞΕΡΑ , ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ , ΑΛΛΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΟΧΟΣ. ΕΣΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΨΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΡΒΗΓΟ ΣΟΛΙΝΤΑ ΘΑ ΘΥΜΑΣΑΙ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΤΟΧΗΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΣΥΧΝΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΕΧΕΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ 7ν7 ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΥΠΣΡΧΟΥΝ ΑΠΟ 4 ΜΙΚΡΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΟΡΑΡΕΙΣ .ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΕΚΤΟΑ ΑΠΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ , ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΑΙΓΝΙΔΙΟΥ , ΕΞΥΠΝΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ, ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ...

Unknown είπε...

Όπως αναφέρεται και παραπάνω όλα τα παιχνίδια για κυκλοφορία της μπάλας πρέπει να έχουν κάποιο στόχο όπως ένα συμπάικτη, μια εστία, κώνους κλπ. Σε κάθε παιχνίδι ζητάμε στοιχεία τακτικής, αλλά όχι πάντα. Π.χ. στον αγώνα οι παίκτες πρέπει να κρατάνε σταθερά τις θέσεις και τις εντολές που έχουν ενώ στα παιχνίδια αυτά δεν είναι δυνατόν επειδή περιέχουν και στοιχεία φυσικής κατάστασης.

Ανώνυμος είπε...

φίλε Νίκο, όσοσν αφορά τον περιορισμό των επαφών, στα παιγνίδια κατοχής, τι στοιχεία εξυπηρετούν οι λίγεσ επαφές , τη γρήγορη σκέψη? την κίνηση χωρίς μπάλα , τη γρήγορη κατοχή?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...