Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

Stretching ή βαλλιστικές διατάσεις;





Η εθνική ομάδα της Αγγλίας το 1950 κάνει stretching

Οι διατάσεις είναι ασκήσεις που σχεδιάστηκαν με σκοπό την ανάπτυξη της μυϊκής ευλυγισίας, ελαστικότητας και της αρθρικής ευκαμψίας. Στα αγγλικά οι διατάσεις ονομάζονται Stretching και η ακριβής μετάφραση του στα Ελληνικά είναι τέντωμα. Οι διατατικές ασκήσεις κάμπτουν, τεντώνουν, μακραίνουν, επεκτείνουν τους μύες και τις αρθρώσεις σε όλο το εύρος της κίνησης τους.

Είναι αλήθεια ότι οι ποδοσφαιριστές πριν την δεκαετία του ΄80, ήταν ανελαστικοί και είχαν ανάγκη από ειδικά προγράμματα βελτίωσης της ελαστικότητας τους. Έτσι εντάχθηκε το stretching στην προπόνηση και πραγματικά είδαμε θεαματικά αποτελέσματα. Σε κάθε διάλειμμα της προπόνησης εκτελούσαμε ασκήσεις με στατικό stretching. Σήμερα όμως, οι ποδοσφαιριστές, ήδη από μικρή ηλικία ασχολούνται με προγράμματα ελαστικότητας. Αυτό σημαίνει, ότι η εφαρμογή συχνών προγραμμάτων ελαστικότητας με τη μορφή της στατικής διάτασης δεν είναι απαραίτητη. Τί πρέπει να κάνουμε λοιπόν;

Επικρατεί η άποψη ότι, δεν χρειάζεται το stretching στην προπόνηση κι ότι θα πρέπει να γίνονται μόνο ενεργητικές (βαλλιστικές) διατάσεις. Εδώ επικρατεί και η σύγχυση που αφορά αυτό το θέμα.

Το streτching είναι απαραίτητο στο αρχικό μέρος της προπόνησης όταν, και θέλουμε να προετοιμάσουμε τους καλά αιματωμένους, ζεσταμένους μύες. Αν μπούμε κατευθείαν σε ενεργητικές διατάσεις, ενεργοποιείται το μυοτατικό αντανακλαστικό. Τί είναι αυτό; Το μυοτατικό ανακλαστικό είναι ένας μηχανισμός που προστατεύει τους μύες από τραυματισμούς. Όταν οι μυϊκές ίνες διατείνονται πολύ, είτε ως αποτέλεσμα έντονης υπερδιάτασης, είτε από απότομη κίνηση ο μυς συστέλλεται. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα αντανακλαστικά αυτά ενεργοποιούνται μόνο όταν για κάποιο λόγο απειλούνται οι μύες.

Όταν στο ξεκίνημα της προπόνησης εκτελούμε ενεργητικές διατάσεις, το ρίσκο για ένα τραυματισμό είναι πιο μεγάλο.

Μετά την πρώτη φάση της προπόνησης όμως, όπου θα εκτελεστούν 1-2 σετ των 10''-15'' για κάθε μυϊκή ομάδα, εκτελούμε διατάσεις με στόχο την αύξηση του εύρους της τροχιάς της κίνησης. Έτσι, ο μυς μπαίνει προοδευτικά σε συνθήκες εκτέλεσης δυναμικού έργου, που είναι απαραίτητο σε ένα δυναμικού χαρακτήρα άθλημα, όπως είναι το ποδόσφαιρο.

Εκείνο που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι όπως ποτέ δεν αμελήσαμε τις ενεργητικές διατάσεις από την προπόνηση, έτσι και τώρα δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν τελείως οι στατικές διατάσεις από αυτήν.

Τα πάντα είναι θέμα μέτρου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...